ellen@krachtvoeradvies.nl - mobiel +31 621 556 447+31 (0)621 556 447
Nieuws

BAARN - Door zonnebrandcrème te gebruiken volgens de richtlijnen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) maak je bijna geen vitamine D aan. 

Tot die conclusie komen onderzoekers van het Bispebjerg Hospital in Kopenhagen.

Volgens de Deense onderzoekers zou het gebruik van zonnebrandcrème dus kunnen leiden tot een vitamine D-tekort, zo schrijven zij in het British Journal of Dermatology

Onderzoek

Tijdens studie werden de vitamine D-levels in het lichaam gemeten voor- en na blootstelling aan UV B-straling. Het onderzoek betrof 37 vrijwilligers bij wie verschillende hoeveelheden zonnebrandcrème met SPF 8 aangebracht: 0, 0,5, 1, 1,5 of 2 milligram per vierkante centimeter. 

De UV B-straling in combinatie met de dunne lagen zonnebrandcrème leidde tot meer vitamine D in het lichaam. Alleen bij de dikste laag was dit niet het geval. Dit is de door de WHO aanbevolen hoeveelheid.

Herzien

Het is voor het eerst dat onderzoek een dergelijk resultaat toont. Volgens de Deense wetenschappers suggereren hun resultaten dat de huidige richtlijnen van de WHO opnieuw bekeken moeten worden.

 

 

 

wat je niet wilde weten over de kweekzalm op je bord....:

 

                                                                             

 
Verzonden naar alle politieke partijen van Nederland:

Uit Duits onderzoek1 blijkt dat zorgdragen voor voldoende vitamine D daar een besparing van 40 miljard euro aan gezondheidszorgkosten kan opleveren.

Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de inname van vitamine D, via de voeding en de hoeveelheid zonlicht waar men in Duitsland aan wordt blootgesteld, anders is dan in Nederland. Omrekening van deze cijfers naar Nederland is dan ook niet onlogisch en leidt tot de conclusie dat dit hier een besparing van 7,5 miljard euro per jaar kan betekenenDat is een kwart van de totaal benodigde jaarlijkse bezuinigingen.

Een potje vitamine D van fatsoenlijke kwaliteit (vitamine D3 met een beetje vitamine A) is alleen nodig in de winter, wanneer men een getinte huid hebt of een sluier draagt en in de zomer wanneer men niet dagelijks tussen 12:00 en 15:00 uur in de zon is. Van belang is wel dat men dan, wat de ‘let op zon’ campagne ook mag beweren, zo veel mogelijk huid langer blootstelt aan de zon en geen zonnebrandcrème gebruikt. Gewoon zorgen dat men vóór verbranding uit de zon gaat is voldoende.

In de zon zitten kost helemaal niets en een potje vitamine D3 met een beetje vitamine A kost nog geen 1,10 euro per maand per volwassen persoon. Daarnaast bespaart  men  zich, nu en in de toekomst, heel wat bezoeken aan de huisarts, wat weer 5 euro per bezoek scheelt. Ook hier geen extra kosten, enkel besparing. En dan volgen nog de besparingen die de bescherming van een voldoende hoge vitamine D status biedt tegen kanker, diabetes, rheuma, hart en vaatziekten etc etc .

Een beetje meer aandacht aan preventie in de gezondheidszorg kan dus ontzettend veel opleveren. Voorheen wilden we daar met z’n allen niet aan. Misschien is het tijd deze crisis te gebruiken om ook ons gezondheidsbewustzijn wat te verruimen.

Drs. Ellen Snoek-Huisman

Professor Armin Zittermann, Ruhr University Bochum Molecular Nutrition & Food Research 2010 Apr 1.

                                  

 

Happy Meal viert eerste verjaardag!

De kracht van conserveringsmiddelen

Nonna Joans kocht op 3 maart 2009 een Happy Meal, bewaarde dit en hield per blog bij hoe het deze maaltijd verging.  Niet dus: onlangs vierde dit Happy Meal zijn eerste verjaardag. Zie jij het verschil?

 

Lees meer op http://www.babybites.info/2009/03/03/happy-meal-blog/

 

                                            

 

Menselijke ovulatie voor het eerst vastgelegd

Nog niet eerder werd een menselijke ovulatie vastgelegd. Er werd gedacht dat het vrijkomen van een eitje explosief plaatsvond maar dit blijkt zo’n 15 minuten te duren.

Tja, we kunnen er echt niet onderuit, we zijn gewoon (eileggende) dieren…

Link naar live ovulatie: http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/7447942.stm